Exista ceva ce va schimba definitiv lumea...

29.08.2010
Autor: Cronicar
Invitatie la dialog in chioscul din parc

      "Exista ceva ce va schimba definitiv lumea in aceasta criza" este o afirmatie facuta de catre Mugur Isarescu la o sesiune din 3 octombrie 2008 a Academiei Romane.
      In Romania cei mai multi credeau in acel moment ca totul nu este decat o criza a economiei americane care nu va avea decat influente nesemnificative in economia romaneasca ce "duduia" in plin avant capitalist.
      Cunoscut pentru stilul discret si parcimonios, guvernatorul BNR prefigura corect evolutia economica a lumii care in epoca globalizarii nu mai asigura nimanui imunitatea in fata schimbarii.
      Microelectronica si informatica au schimbat lumea cum numai aparitia tiparului a mai facut-o. Si totul este inca prins in spirala schimbarii.
      Orasul Roman era evocat de catre scriitorul Cezar Petrescu in romanul "Oras patriarhal" tocmai ca un simbol al lumii incremenite.
      Azi cunoastem cu totii problemele orasului. Existenta acestora ne indeamna la dialog. De aceea puteti regasi site-ul nostru si pe Facebook pentru a putea facilita dialogul dintre cei interesati de problemele orasului nostru.
     


Mistretul cu colti de argint. Orasul are o noua stema dupa 20 de ani

10.07.2010
Autor: Cronicar
Orasul Roman are o noua stema oficiala dupa 20 de ani

      A aparut in Monitorul Oficial al Romaniei Hotararea Guvernului nr. 494/2010 prin care s-a aprobat noua stema oficiala a municipiului Roman. In anexa hotararii se prevede ca "stema municipiului Roman se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. In camp rosu se afla un cap de mistret cu colti de argint, redat in profil, spre dreapta. Scutul este trimbrat de o coloana murala de argint cu 5 turnuri crenelate." In continuare in anexa se detaliaza si semnificatia elemetelor componente ale stemei: "capul de mistret este cea mai veche reprezentare heraldica a localitatii", iar "coroana murala cu 5 turnuri semnifica faptul ca localitatea are rangul de municipiu."
      Constatam ca pana la urma a fost aprobata stema autentica a orasului, dar surprinde totusi ca pentru adoptarea unei steme cunoscute de 600 de ani a fost nevoie de o perioada de peste 20 de ani, ceea ce este semnificativ din pacate pentru eficienta administratiei publice din Romania.
      Putem spune ca regretam opozitia din trecut manifestata de administratia publica locala fata de simbolul traditional al orasului Roman, si consideram ca mult mai important ar fi fost interesul pentru dobandirea simbolului celor 7 turnuri ale coroanei murale.

      Puteti citi in continuare si articolul nostru precedent care prezenta dificultatea adoptarii stemei autentice a orasului.

      22.01.2009
      Mistretul cu colti de argint. Primarul si consiliul local contra stemei autentice a orasului Roman

Sinagoga va fi restaurata

20.05.2010
Autor: Cronicar
Sinagoga din Roman             Anul acesta a fost aprobat un program guvernamental de restaurare a unor monumente bisericesti de pe intreg teritoriul Romaniei. Singurul monument din orasul Roman care va fi sprijinit va fi sinagoga pentru care s-a prevazut suma de 150.000 de lei.
      Comunitatea evreiasca din oras a reprezentat in trecut o comunitate foarte importanta numeric, in anii 40 ai secolului trecut depasind 6.000 de persoane, in oras existand in acel moment 18 sinagogi. In prezent insa in oras mai locuiesc doar aproximativ 60 de persoane de nationalitate evreiasca.
      Sinagoga Centrala a fost construita in anul 1837 pe locul unei sinagogi de lemn care functiona deja in secolul al XIV-lea, a fost refacuta in anul 1703 si a ars in anul 1830.
     

Reabilitarea Pietei Precista Mare

09.05.2010
Autor: Cronicar
Piata Precista Mare             Pe site-ul primariei Roman au fost publicate pentru dezbatere publica imaginile propuse pentru remodelarea Pietei Precista Mare.
      Actuala configuratie a pietei privine din timpul mandatului precedentului primar si a fost indelung contestata atat din cauza schimbarilor intr-o zona cu o mare incarcatura istorica, cat si din cauze strict estetice, printre care inlocuirea bustului cronicarului Miron Costin cu o realizare modernista a unui sculptor romascan, dar si datorita fantanii albastre.
      Proiectul face parte din "planul integrat de dezvoltare urbana", proiect care a primit aprobarea pentru finantare cu putin timp in urma.
      Din imaginile pe care vi le prezentam si dumneavoastra nu rezulta schimbari spectaculoase, cu exceptia inlaturarii ornamentelor de sticla albastra din cuprinsul fantanii, proiectele pastrand structura actuala, care incurca accesul si traversarea zonei.

La Ambulanta fotografiatul este interzis pe domeniul public

01.05.2010
Autor: Cronicar
Fotografiatul interzis             Cladirea Spitalului Precista Mare, inaugurata in anul 1872, este un adevarat palat.
      Cutremurul de la 4 martie 1977 a produs din pacate prabusirea unuia din turnurile situate pe acoperisul cladirii, care a cazut peste gardul de pe strada Alexandru cel Bun. In perioada urmatoare au inceput lucrari de reparatii care au afectat imaginea exterioara a cladirii datorita inlaturarii turnurilor de pe acoperis, dar lucrarile nu au fost nici macar finalizate.
      In ultimii ani nu s-au efectuat lucrari de restaurare iar cladirea a fost retrocedata proprietarului de drept, biserica Precista Mare. Cladirea este in momentul de fata nefolosita, ceea ce accelereaza procesul de degradare. S-a vorbit mult de un proiect de asociere intre biserica si o femeie de afaceri din Roman pentru restaurarea conform planurilor originale si deschiderea unui hotel de lux in spatiul generos al cladirii.
      Am vrut sa vedem cum arata cladirea in momentul de fata si mai ales latura sudica unde nu au avut loc interventii majore in perioda de dupa 1977. Am avut insa surpriza neplacuta sa mi se ceara de catre lucratorii de la Ambulanta o aprobare pentru aceasta. Desigur ca eram pe domeniul public si,in lipsa altor preocupari, lucratorii de acolo trebuiau sa duca mai departe vigilenta comunista.

"Ultimele zile din viata cinematografului 23 August sau cerul instelat deasupra noastra"

29.04.2010
Autor: Cronicar
Cinema 23 August, martie 2008             Va prezentam o cronica in imagini a starii cinematografului 23 August.
      Dupa disparitia teatrului de vara din parc si a Teatrului Vasile Alecsandri, cinematograful 23 August nu pare sa mai aiba loc decat in istoria sentimentala a orasului.
Galerie Foto - Ultimele zile din viata cinematografului 23 August

Strada Tineretului - strada scolilor sau strada liceelor

11.04.2010
Autor: Cronicar
Colegiul National Roman Voda             Strada Tineretului e strada scolilor sau strada liceelor. Pe aici au trecut toti romascanii care au fost cunoscuti si cei care nu sunt cunoscuti, alaturi de vizitatori importanti ai orasului. Pe strada aceasta au trecut Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Nicolae Apostol, Calistrat Hogas, Garabet Ibraileanu, Nicolae Iorga, Cezar Petrescu sau Max Blecher.
      Scoala 1 este infiintata in anul 1861 sub numele de Scoala primara de baieti nr. 2 (colt cu str. C.A. Rosetti). Scoala a purtat numele poetului Vasile Alecsandri, care a fost deputat de Roman in Parlamentul Romaniei.
      In anul 1872 s-a infiintat Gimnaziul Roman Voda in primul rand prin eforturile lui Costin Braescu. Gimnaziul a functionat pana in anul 1891 tot pe aceasta strada, in locul unde dupa aceea a functionat un spital militar, acum pe acel loc aflandu-se Spitalul Municipal de Urgenta, actualul sediu fiind inaugurat in anul 1899. Gimnaziul Roman Voda a devenit liceu in anul 1919.
Liceul Sturdza-Cantacuzino, in prezent corpul B al CN Roman-Voda       Pe aceeasi strada a fost construit intre anii 1921-1923 prin donatia printesei Maria Sturza, fiica lui Ion Ghica, Liceul de fete, care a purtat numele Mariei Sturza alaturi de al fiicei acesteia, printesa Ecaterina Cantacuzino. Liceul Sturza-Cantacuzino a devenit corpul B al Liceului Roman Voda in anul 1977.
      Pe langa frumusetea cladirilor, ne-a bucurat intotdeauna frumusetea castanilor si a teilor de aici. De curand au disparut din pacate cativa arbori seculari si strada pare parca mai saraca. Si noi deopotriva.

Au disparut unii arbori seculari      
Galerie Foto - Strada Tineretului - strada scolilor sau strada liceelor
     

"Salutari din Roman", salutari din anul 1905

09.03.2010
Autor: Cronicar
Vedere generala a centrului orasului Roman din anul 1905             Anul 1905. Case noi, impunatoare si frumoase. Alaturi sunt case modeste. Strazi intortocheate. Vila Kapri a ajuns in proprietatea Bancii Nationale dupa misterioasa asasinare a celor doi frati proprietari. Peste drum vedem Casa Grigore Ciuntu care avea sa adaposteasca Banca Romanului pana in anul 1914. In departare se distinge bine turnul clopotnita al Bisericii Albe, Casa Grigore Done care apartine acum familiei Celibidache si noua cladire a Gimnaziului Roman Voda. Inca nu a aparut mica cladire circulara a debitului de tutun de la intersectia strazii Bogdan Dragos cu strada Titulescu.
      Peste drum de Banca Nationala, pe strada Bogdan Dragos, este o cladire modesta. Prin anul 2005 ne-a vizitat o familie de oameni in varsta. Am stat peste drum de Banca Nationala mi-a spus domnul in varsta, aratand spre magazinul "Central". I-am spus ca imi amintesc bine gardul de liliac din fata casei. Interlocutorul meu a fost surprins, si-a chemat repede sotia sa-i spuna ca cineva isi aminteste gardul de liliac din fata casei in care locuisera. Doamna este oarecum nedumerita, nu intelege momentul de emotie al intoarcerii in istorie. Poate ca si batranului nu i se mai pare asa de importanta intoarcerea noastra in timp. Doamna se indeparteaza. La despartire vizitatorul meu imi zambeste complice. Ma gandesc deja cu nostalgie ca m-am intalnit cu istoria.
Acelasi loc acum - vedere generala a centrului orasului Roman din anul 2010      
     

Aerodrom 1963

14.02.2010
Autor: Cronicar
Cartierul Anton Pann vazut dinspre aerodromul Roman       Azi mai exista numele "Aerodrom" doar in anunturile imobiliare din oras. Aerodromul din Roman a fost unul dintre cele mai importante din Moldova si a fost utilizat de catre armata romana in al doilea razboi mondial.
      Intrat intr-un con de umbra dupa al doilea razboi mondial datorita faptului ca Romaniei i s-au interzis activitatile aviatiace, aerodromul din Roman a continuat sa existe totusi pana la inceputul anilor 60.
      In toamna anului 1963 a avut loc ultimul miting aviatic pe aerodromul din Roman, imaginea aeriana alaturata a noului cartier Anton Pann fiind chiar din acea perioada.
      In anul 1979 a fost construita pe terenul aerodromului Intreprinderea de Fire si Fibre Polimiadice Roman, aflata in conservare la ora actuala.

     

Cele zece porunci ale romānului in viziunea lui Ion Ratiu

24.01.2010
Autor: Cronicar
Stema Romaniei
      S-a sarbatorit astazi la Iasi Unirea Moldovei cu Muntenia de la 24 ianuarie 1859. Am auzit discursurile politicienilor. Frumoase. Limba de lemn a fost cu noi. Dintre politicieni nu au lipsit nici presedintele Romaniei (si al Moldovei) Traian Basescu, nici Mircea Geoana.

      A fost prezent si un cetatean strain printre invitati, Dorin Chirtoaca, primarul general al orasului Chisinau din Republica Moldova. Istoria mai asteapta unirea care va veni.

      Evocam de aceea aici principiile enuntate de Ion Ratiu la fondarea in anul 1984 a Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi sub numele de cele zece porunci ale romanului.

      1. Fii māndru ca esti romān. Afirma-te īntotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil si vechi. Civilizatia are radacini adānci īn pamāntul tarii noastre.
      2. Afirma-ti dragostea pentru Patrie ori de cāte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru ca esti sovin ci pentru ca doresti sa īi servesti pe cei ramasi acasa.
      3. Apara drepturile poporului romān, īn totalitatea sa. Nu regateni, nu transilvaneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromāni sau megleniti. Toti suntem romāni.
      4. Ajuta-ti compatriotii din mult-putinul ce īl ai. Da-ti tainul, nu īl precupeti.
      5. Sustine institutiile romānesti din diaspora, oricāt de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.
      6. Nu critica niciodata, nici macar prieteneste, pe romānul care se straduieste sa apere sau sa promoveze cauza nationala. Fa tu mai bine decāt el.
      7. Nu aduce nicio critica, nici macar „constructiva”, semenului tau care lupta. Critica ta sa se afirme prin fapta: fa mai mult si mai bine decāt face el.
      8. Fii īntotdeauna constient ca gelozia, invidia si calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat si slab, care nu mai are nici tara, nici pozitie īn societate. Nu te lasa prada acestor sentimente inferioare.
      9. Opune-te numai celor care siluiesc vointa poporului romān. Opozitia fata de eforturile altor patrioti romāni este o irosire de energie.
      10. Fa ceva pozitiv pentru tara ta si pentru compatriotii tai. Oricāt de modest sau neīnsemnat este ceea ce faci, fa-o īn fiecare zi.

20 de ani

22.12.2009
Autor: Cronicar
22 decembrie 1989

      Se implinesc 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
      A fost un timp al sperantei si al deziluziilor care i-au urmat.
      Astazi avem mai multe informatii despre evenimente si putem intelege mai bine modalitatile prin care s-a efectuat manipularea schimbarii puterii.
      Jocul impartirii puterii la scara nationala a avut loc in fata reflectoarelor si cu casa inchisa. In penumbra a ramas ce se intampla in spatele scenei. Regizorii au ramas nestiuti pentru ca nu au orgolii de creator.

     

Amintirile orasului Roman
Tribunalul Roman

06.12.2009
Autor: Cronicar
      Exista locuri pe langa care trecem in fiecare zi fara sa le stim istoria.
      In fata magazinului Victoria, construit la inceputul anilor 70 in locul Gradinii Mici, a existat in perioada comunista un parculet neingrijit care avea in centru statuia ostasului sovietic eliberator, mutat aici dupa ce initial privise spre vest din mijlocul Gradinii Mici.
      Pe acest loc a fost construit un bloc ANL de catre firma Mivan Kier in anul 2002. Desi chemati tarziu, dupa inceperea sapaturilor, muzeografii din Roman au putut macar recupera din cupa buldozerului urme ale istoriei locului: urme de ceramica, urme ale unei asezari urbane, ale unui cmitir din secolul al XV-lea si urmele temeliei Tribunalului Roman, cladirea datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Tribunalul Roman
Locul pe care a existat Tribunalul Roman

      Astazi locul e destul de trist si de necivilizat, in alta epoca insa aici era un centru important al orasului Roman. Cladirea care ne-a ramas doar in imagini adapostea Tribunalul si Curtea de Apel Roman. Peste strada era Gradina Mica in care canta fanfara unuia din cele doua regimente.

Traian Basescu Mircea Geaoana Vot negativ sau raul cel mai mic?
Alegerile prezidentiale din 6 decembrie 2009

01.12.2009
Autor: Cronicar
      Calificati pentru turul final al alegerilor prezidentiale, Traian Basescu (care a obtinut 32,44% din voturile exprimate in primul tur) si Mircea Geoana (care a obtinut 31,15% din voturi), se vor confrunta duminica 6 decembrie intr-o competitie in care se folosesc toate mijloacele posibile pentru denigrarea adversarului. Nu mai conteaza calitatile proprii ale candidatului, pozitiile exprimate, promisiunile facute electorilor. Campaniile candidatilor sunt eminamente negative, mai importante sunt acum sublinierea defectelor adversarului si a dezastrului care va lovi iminent tara in cazul victoriei adversarului. In aceste conditii pozitiile celor doi competitori sunt de obicei cele recomandate de catre consilierii de campanie care mizeaza in primul rand pe votul negativ.
      Traian Basescu va porni cu avantajul iluzoriu al primului clasat dar remarcam ca nici un presedinte in functie nu a reusit in Romania obtinerea unui al doilea mandat (nu luam in calcul victoria lui Ion Iliescu din 1992, care continua mandatul pe care il obtinuse cu doi ani in urma). Confruntarea televizata dintre cei doi candidati va avea loc joi 3 decembrie incepand cu ora 19 si va fi moderata de catre Robert Turcescu.
      Avand in vedere si sprijinul politic masiv pentru Mircea Geoana, in fapt spijinul din partea majoritatii formate in parlament, estimam o victorie pentru Mircea Geoana.
      Bucuria victoriei nu va fi insa decat de scurta durata avand in vedere urgenta investirii unui guvern si problemele economice grave acutizate de lipsa masurilor guvernamentele de corectie. La scurt timp dupa aceea noul presedinte si noul guvern se vor confrunta cu realitatea.

Contul lui Traian Basescu pe YouTube
Blogul lui Mircea Geoana


O zi nationala gresita: 1 Decembrie

01.12.2009
Autor: Cronicar
Stema Romaniei
      Ziua nationala a Romaniei a devenit 1 Decembrie incepand din anul 1990, inlocuind sarbatoarea comunista de la 23 august. Pentru istoria Romaniei ziua de 1 Decembrie este intr-adevar o zi importanta, dar remarcam ca ne facem ca uitam ca realitatea istorica din 1918 nu mai exista. La fel de importanta ar putea fi ocuparea tronului Moldovei de catre Mihai Viteazul in anul 1600, dupa ce anterior cucerise Transilvania. Sarbatorirea zilei nationale la 1 Decembrie este din pacate o forma de ipocrizie in conditiile in care Basarabia si Bucovina de Nord nu mai fac parte din Romania.
      Candva, nu stim sigur doar cand, Basarabia va reveni la Romania. Ce vom face atunci? Va ramane si atunci ziua nationala la 1 Decembrie?
      Daca pentru noi este importanta continuitatea atunci singura optiune nu poate fi decat revenirea la sarbatorirea zilei nationale la 10 Mai, data devenirii oficiale a independentei Romaniei.

Stefan cel Mare, 1473 Recurs la istorie. Cetatea Noua a Romanului nu merita restaurata?

26.07.2009
Autor: Cronicar
Ruinele Cetatii Noi a Romanului       In Romania exista in prezent trei cetati medievale moldovenesti cu ziduri de piatra, Cetatea Sucevei, Cetatea Neamtului si Cetatea Noua a Romanului.
      Primele doua cetati sunt intr-o stare de conservare mult mai buna decat Cetatea Noua a Romanului si s-au bucurat si in ultimele decenii de programe de conservare si reconstruire, beneficiind de sprijin din partea statului si a puterii locale, sunt prinse in circuitul turistic si se bucura de o notorietate meritata.
      In acelasi timp, Cetatea Noua a Romanului a intrat complet in uitare, nebeneficiind de nici un fel de programe de protectie, ca sa nu mai vorbim de programe de restaurare. Aflata in perioada comunista in vecinatatea unui important poligon de tancuri din Romania, obiectiv secret care a determinat regimul sa neglijeze complet si intentionat cetatea, precum si in vecinatatea satului Gadinti, Cetatea Noua a suferit distrugeri permanente prin furturile de piatra de rau din zidurile acesteia.
      In anul 2004, anul centenar Stefan cel Mare, s-a discutat timid despre conservarea si restaurarea Cetatii Noi a Romanului, dar din pacate nu s-a intreprins absolut nimic concret, desi era cetatea care avea nevoie dcel mai mult de actiuni de conservare.
      Constatam ca autoritatile locale din Suceava si Targu Neamt au pregatit programe de restaurare a cetatilor din cele doua orase.
      Astfel, Cetatea Neamtului a fost restaurata printr-un proiect european in valoare de circa trei milioane de euro. Lucrarile au fost efectuate in perioada martie 2007-iulie 2009, realizandu-se cu aceasta ocazie si un numar de 21 de spatii muzeale in cadrul cetatii.
      Cetatea de Scaun a Sucevei va beneficia in anul 2009 de lucrari de reabilitare, costurile fiind finantate prin Programul Operational Regional. Proiectul numit "Cetatea medievala a Sucevei - un monument de arhitectura al Europei crestine" va avea o valoare mult mai mare decat proiectul de la Targu Neamt, respectiv aproximativ 14 milioane de euro. Proiectul este realizat in parteneriat de Primaria si Consiliul Judetean Suceava.
      Recent s-a aflat ca administratia locala de la Gadinti a inceput sa defriseze vegetatia crescuta in zona Cetatii Romanului in urma unei cereri a Directiei de Cultura Neamt, desi aceasta ar putea insemna distrugeri suplimentare pentru cetatea aflata in suferinta.
      Pentru salvarea Cetatii Noi a Romanului se impune interventia autoritatilor si in primul rand a Consiliului Local Roman, chiar daca acesta si-a motivat neinterventia datorita faptului ca Cetatea Noua a Romanului este situata pe teritoriul unei comune invecinate, deoarece este evident ca autoritatile locale ale comunei Gadinti nu dispun de capacitatea financiara si organizatorica de a sustine un astfel de proiect. Ar fi desigur necesar si sprijinul Consiliului Judetean Neamt, al Ministerului Culturii, dar si al Arhiepiscopiei Romanului.
      Trebuie sa spunem ca acest demers ar trebui facut din respect pentru istoria orasului Roman si a marelui ctitor al cetatii, dar ar trebui sa se inteleaga clar si faptul ca restaurarea si introducerea in circuitul turistic a Cetatii Noi a Romanului ar insemna si un sprijin pentru economia locala si un sprijin pentru cresterea notorietatii orasului Roman.

Stefania Bajura Imn pentru Liceul 2

15.07.2009
Autor: Cronicar
      Am aflat ca ne-am despartit pentru totdeauna de doamna profesoara Stefania Bajura, profesorul eminent si directorul emblematic al Liceului 2 din Roman, fost Ghica Sturza, director adjunct apoi al Liceului Roman Voda cand acesta din urma a inglobat Liceul 2. Din fericire pentru noi, cei care am avut sansa sa-i fim elevi, doamna Stefania Bajura nu a fost doar profesorul exceptional de literatura romana, ci dascalul pentru care adevarul a fost cel mai important lucru. "Eu sunt o bucovineanca apriga", ne-a spus zambind doamna profesoara candva, si ne gandim la efortul urias de stabilire a reperelor morale, cand literatura si critica literara au constituit instrumente antisistem, in vremurile grele in care doamna Stefania Bajura a indrumat generatiile de elevi.
      "Pentru noi, Liceul numarul 2 a īnsemnat o mare familie a profesorilor si a elevilor. Viata spirituala era foarte bogata, era o viata spirituala care lipseste astazi din scolile romānesti. Era o viata spirituala prin care foarte multi dintre voi v-ati putut apropia de adevaratele valori umane. Dati-mi voie sa va spun ca īn viata sīnt cīteva valori pe care scoala noastra le-a cultivat: iubirea fata de parinti si copii, adevarul, cinstea absoluta si bunatatea. Fara bunatate si fara iubire, observati si voi, societatea este tot mai saraca pe plan spiritual. Fara cultivarea marilor valori morale lumea īn care traim este tot mai saraca si se īndreapta tot mai mult catre declin. Sa va binecuvīnteze Dumnezeu īn toate faptele voastre bune si sa nu īi uitati niciodata pe cei care v-au calauzit pasii," spunea doamna profesoara in anul 2007 la intalnirea cu absolventii promotiei 1977 a Liceului Real Umanist numarul 2 din Roman.

Liceul Ghica Sturza - Liceul 2 Liceul Ghica Sturza - Liceul 2
Liceul Ghica Sturza - Liceul 2 Liceul Ghica Sturza - Liceul 2
     

Alegeri europene. Toata lumea rade, canta si danseaza. Oare mai merita sa votam?

06.06.2009
Autor: Cronicar
votingfordummies       La data de 7 iunie au loc alegerile pentru desemnarea celor 33 de reprezentanti ai Romaniei pentru Parlamentul european. La douazeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989, oare cine mai crede in importanta votului propriu si a legaturii acestuia cu propriul destin?
      Politicienii romani de azi, continuatorii celei mai primitive clase politice dintre toate tarile din est, cer acum din nou voturile cetatenilor. Si stiu foarte bine ca votul cetateanului de rand nu are nici o importanta. Primii de pe listele celor trei partide mai importante se vor califica oricum de data aceasta. La acestia se vor adauga probabil si doi reprezentanti galagiosi ai nationalistilor si, ca o incununare a profesionalismului desavarsit, EBA, care ne spunea cu putin timp in urma cu indreptatita mandrie ca ea este "o Basescu", demna reprezentanta a unei familii nobiliare promovatoare a intereresului public, acesta fiind evident un motiv suficient pentru alegerea ei.
      Ideile periculoase care pot schimba lumea nu mai bantuie prin Europa. Este si normal, astazi doar imaginea conteaza, afisul electoral care va fi platit candva in viitor. Ideile au murit pentru ca nu mai au nici o importanta.
      La sfarsitul zilei toti vor fi fericiti, vor zambi profesional in fata camerelor tv, dupa care vor bea sampania victoriei binemeritate. Patria le va fi recunoscatoare pentru triumful talentului.


Epopeea numelor strazilor

12.05.2009
Autor: Cronicar
Epopeea numelor strazilor       Consiliul Local Roman a hotarat, prin Hotarea nr. 11/29.01.2009, sa atribuie numele de bulevardul Roman Musat actualelor strazi Nicolae Titulescu, Rahovei si 1 Decembrie 1918.
      In anii 80 Ana Blandiana publica in tableta sa din Romania literara cateva randuri despre nestatornicia numelor de strazi de la noi pe care o compara cu pastrarea numelor istorice ale locurilor in Occident. Era, desigur, si o aluzie la istoria furata de catre comunisti.
      Regretam ca dupa 1989 strada Florilor primise un nume revolutionar, la moda. Dar si amintirea evenimentelor a palit. In locul construirii strazilor noi este, desigur, mai usor sa le schimbi doar numele.

Eveniment editorial - Monografia bisericii Sfantul Gheorghe din Roman

12.05.2009
Autor: Cronicar
Monografia biserii Sfantul Gheorghe din Roman       Semnalam aparitia la sfarsitul anului 2008, la Editura ROVIMED PUBLISHERS, a monografiei "Biserica Sfantul Gheorghe din Roman 1768-2008", lucrare apartinand autorilor Doru Mihaescu si Cornelia Gherman, cu un cuvant inainte apartinand PS Eftimie Luca, episcopul Romanului si cu o prefata a cercetatorului Doru Mihaescu, cartea dedicandu-se bisericii Sfantul Gheorghe la 240 de ani de atestare documentara si marelui preot paroh Nicolae Toderici la patruzeci de ani de pastorie.
      In urma cercetarilor autorului Doru Mihaescu in biblioteca Episcopiei Romanului, acesta fiind si merituosul autor al lucrarii "Cartea romaneasca veche si alte marturii din trecutul Episcopiei Romanului (Editura Academiei Romane, 2007), vechimea atestata documentar a bisericii Sfantul Gheorghe a crescut cu 40 de ani, ajungand la 240. Mai mult, la Casa-muzeu Veniamin Costache din incinta Episcopiei Romanului se pastreaza o lespede funerara din piatra datand din anul 1651, descoperita la biserica Sfantul Gheorghe, ceea ce ne indreptateste sa marim si mai mult vechimea acestei biserici din cartierul "Popauti".
      Cartea ne prezinta istoria bisericii, dificultatile prin care s-a construit actuala biserica in perioada 1842-1847. Biserica l-a avut ca arhitect si constructor pe germanul J. Krauss si ca principal ctitor pe vornicul Grigore Done. Volumul prezinta arhitectura, pictura, sculptura in piatra si lemn, broderiile si tesaturile, orfevraria bisericii, precum si pe preotii cunoscuti care au slujit la acest sfant lacas, ajungand pana la preotul Nicolae Toderici.
      Am remarcat cu placere frumoasa limba in care s-a scris aceasta carte si consideratia autorilor pentru istoria acestei biserici care face parte din istoria orasului Roman si de care, ca si noi, sunt legati afectiv. De aceea putem spune ca o tema aparent rezervata cercetatorilor devine, si acesta este meritul autorilor, o lucrare de mare interes.

Care va fi urmatoarea victima?

01.02.2009
Autor: Cronicar
iunie 2008 iunie 2008
      Centrul vechi al orasului Roman imbina centrul comercial, pana la actuala strada Dobrogeanu Gherea, cu zona rezidentiala, pana in dreptul garii. Daca centrul comercial a fost distrus aproape total in anii 80, prin excavarea strazii si construirea pietonalului la sapte metri sub nivelul initial al strazii in incercarea de inlaturare aproape completa a beciurilor suprapuse care se aflau situate sub nivelul strazii, partea rezidentiala a ramas in mare parte.
      Daca in anii 90 s-a discutat despre renovarea zonei ramase din centrul vechi, existand mai multe intentii in acest sens, cu sprijin guvernamental chiar, mentionand aici chiar vizita la Roman a ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului din acea perioada, domnul profesor Nicolae Noica, ramas impresionat de calitatea arhitectonica a imobilelor din zona, constatam azi degradarea accentuata a multora din ele, dar, ceea ce este mult mai grav, disparitia unor imobile sau iminenta disparitia a altora.
      Daca cea mai socanta disparitie este cea a fostei cladiri a teatrului Vasile Alecsandri, cunoscuta apoi ca dinematograful Flacara, distrugerea a continuat cu imobilele comerciale de la intersectia strazii Stefan cel Mare si Dobrogeanu Gherea si ne asteptam in continuare la noi distrugeri, avand in vedere interesele economice meschine care pot inlocui niste cladiri cu valoare istorica cu niste constructii comerciale fara valoare.
septembrie 2008 septembrie 2008
aprilie 2009 aprilie 2009
     

Mistreţul cu colţi de argint - primarul si consiliul local contra stemei autentice a orasului Roman

22.01.2009
Autor: Cronicar
Stema interbelica a orasului Roman Stema Romanului din perioada comunista Stema promovata de primaria Roman, refuzata de Comisia de heraldica Stema acceptata de Comisia de heraldica       Am putut citi zilele trecute, intr-un ziar din Bucuresti, sub titlul alarmant-infricosator
"Municipiul Roman are ca stema un cap de porc cu figura de varcolac" , ceea ce stiam de multa vreme ca reprezinta punctul de vedere al domnului Dan Ioan Carpusor, fostul primar PSD al municipiului Roman. Cu stupoare intelegem insa ca acest punct de vedere a fost preluat acum si de catre domnul Dan Laurentiu Leoreanu si, se pare, de multi dintre actualii consilieri municipali.
      Trebuie sa spunem ca in cei aproape douazeci de ani de la evenimentele din 1989, diferitele conduceri ale Primariei Roman au esuat in incercarea de a aproba o stema pentru orasul Roman, propunerile facute fiind respinse pe rand de catre heraldistii din Iasi datorita lipsei de profesionalism a initiatorilor.
      Astfel, s-a incercat impunerea pe stema orasului de diferite simboluri, neintelegandu-se lucrul elementar ca heraldica are propriile legi si ca specialistii ieseni nu fac decat sa manifeste profesionalism intr-o problema de stricta specialitate, voluntarismul autoritatilor locale din Roman nefacand decat sa compromita personajele respective.
      Ne amintim foarte bine cum tovarasul Nicolae Ceausescu se pricepea atat de bine sa dea indicatiile cele mai pretioase oamenilor de cultura si savantilor. In aceeasi situatie s-a aflat acum si domnul Laurentiu Dan Leoreanu care a incercat jenant sa impuna un punct de vedere neprofesionist Comisiei de heraldica de la Iasi. Desigur, vremurile s-au mai schimbat si in maniera romaneasca s-a votat proiectul de stema, desi votantii nu au fost de acord, prin Hotararea 177 din 15.12.2008.
Iata si fragmentul din procesul-verbal al sedintei Consiliului Local Roman din data de 15 decembrie 2008:
      "La punctul 3) pe ordinea de zi – privind aprobarea proiectului de Stema a municipiului Roman - avizul comisiei de cultura, culte, sanatate, īnvatamānt si tineret a fost favorabil. Avizul comisiei juridice a fost favorabil. Dl. primar Laurentiu - Dan Leoreanu precizeaza ca pentru aprobarea Stemei s-a deplasat la centrul zonal Iasi al Comisiei de Heraldica, pentru de a debloca situatia si de a stabili procedurile legale care trebuie urmate de catre autoritatile locale pentru aprobarea stemei municipiului Roman. „Am avut 10 propuneri de stema. Īn urma discutiilor purtate s-a ajuns la concluzia, apreciata de Comisia de Heraldica, ca stema municipiului Roman trebuie sa fie vechea stema a capitalei Moldovei de Jos, instituita īn legatura cu legenda īntemeierii localitatii si care exprima ritualul stravechi de vānatoare regala.” Dl. consilier Dan Ioan Carpusor precizeaza ca īn cei 8 ani de mandat s-a incercat de mai multe ori detensionarea relatiilor dintre Primaria Roman si Comisia de Heraldica Iasi, īnsa nu s-a ajuns la nici un consens. „Mentionez ca nu am fost de acord, ca stema municipiului Roman sa fie un cap de porc, fie chiar si mistret, deoarece locuitorii acestui municipu merita mai mult. Avem multe valori care pot figura pe stema municipiului.” Dl. consilier Vasile Mocanu declara ca nu este de acord ca stema municipiului Roman sa fie vechea stema a capitalei Moldovei de Jos. Dl. primar Laurentiu – Dan Leoreanu afirma ca nu a fost de acord, dar s-a impus ca stema, capul de mistret. „Aceasta a fost singura solutie de compromis. Multumesc domnilor consilieri pentru īntelegere si pentru votarea proiectului.” Urmare a supunerii la vot proiectul de hotarāre a fost aprobat cu 18 voturi ,,pentru” si o abtinere ( dl. consilier D. I. Carpusor)".

      Reproducem in continuare una din cele mai frumoase poezii ale literaturii romane care are drept simbol central mistretul cu colti de argint.

Mistretul cu colti de argint
de Stefan Augustin Doinas
Un print din Levant īndragind vānatoarea
prin inima neagra de codru trecea.
Croindu-si cu greu prin hatisuri cararea,
cānta dintr-un flaut de os si zicea:

- Veniti sa vānam īn paduri nepatrunse
mistretul cu colti de argint, fioros,
ce zilnic īsi schimba īn scorburi ascunse
copita si blana si ochiul sticlos...

- Stapāne, ziceau servitorii cu goarne, 
mistretul acela nu vine pe-aici.
Mai bine s-abatem vānatul cu coarne,
ori vulpile rosii, ori iepurii mici ...

Dar printul trecea zāmbitor īnainte
privea printre arbori atent la culori,
lasānd īn culcus caprioara cuminte
si linxul ce rāde cu ochi sclipitori.

Sub fagi el dadea buruiana-ntr-o parte:
- Priviti cum se-nvārte facāndu-ne semn
mistretul cu colti de argint, nu departe:
veniti sa-l lovim cu sageata de lemn!...

- Stapāne, e apa jucānd sub copaci,
zicea servitorul privindu-l istet.
Dar el raspundea īntorcāndu-se: - Taci...
Si apa sclipea ca un colt de mistret.

Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri:
- Priviti cum pufneste si scurma stingher, 
mistretul cu colti de argint, peste plaiuri:
veniti sa-l lovim cu sageata de fier!...

- Stapāne, e iarba fosnind sub copaci, 
zicea servitorul zāmbind īndraznet.
Dar el raspundea īntorcāndu-se: - Taci...
Si iarba sclipea ca un colt de mistret.

Sub brazi, el striga īndemnāndu-i spre creste:
- Priviti unde-si afla odihna si loc
mistretul cu colti de argint, din poveste:
veniti sa-l lovim cu sageata de foc!...

- Stapāne, e luna lucind prin copaci,
zicea servitorul rāzānd cu dispret.
Dar el raspunde īntorcāndu-se: - Taci...
Si luna sclipea ca un colt de mistret.

Dar vai! sub luceferii palizi ai boltii
cum sta īn amurg, la izvor aplecat,
veni un mistret urias, si cu coltii 
īl trase salbatic prin colbul roscat.

- Ce fiara ciudata ma umple de sānge,
oprind vānatoarea mistretului meu?
Ce pasare neagra sta-n luna si plānge?
Ce vesteda frunza ma bate mereu?...

- Stapāne, mistretul cu colti ca argintul, 
chiar el te-a cuprins, grohaind, sub copaci.
Asculta cum latra copoii gonindu-l...
Dar printul raspunse-ntorcāndu-se. - Taci.

Mai bine ia cornul si suna īntruna.
Sa suni pāna mor, catre cerul senin...
Atunci asfinti dupa creste luna
si cornul suna, īnsa foarte putin.
  

"Sesizări" la Primăria municipiului Roman

12.01.2009
Autor: Cronicar
Cainii comunitari in fata primariei municipiului Roman Cainii comunitari in fata primariei municipiului Roman
      Rezolvarea problemei cainilor comunitari a fost una din promisiunile electorale ale primarului Laurentiu Dan Leoreanu. Imaginea alaturata este insa chiar de la intrarea principala a primariei municipiului Roman din Piata Roman Voda.
      Desigur, nu dorinta de a depune o plangere la cutia de sesizari a primariei le-a atras pe nevinovatele patrupede in capcana fotografica.      

"Precontractul" primarului Dan Laurenţiu Leoreanu

08.01.2009
Autor: Cronicar

      "Precontractul" din anul 2008 al primarului Laurentiu Dan Leoreanu, pe care il postam aici pentru aducere aminte, este purtatorul obligatiei morale de indeplinire a promisiunilor electorale.      

Sfarsit de an

28.12.2008
Autor: Cronicar
La multi ani 2009!       Drumul anului se apropie de sfarsit. Va dorim un an nou fericit.
      La multi ani!

Bucuria Crăciunului

24.12.2008
Autor: Cronicar
Craciunul in casa noastra       Este ziua Craciunului, ziua bucuriei. Vocile din departare iti aduc aminte de sunetele altui timp, de miros de portocale si de zapada proaspata.
      Iluziile sunt proaspete in minte si timpul sta in loc.
      Te bucuri de vis.

Orasul sub vremi

12.12.2008
Autor: Cronicar
Intrarea in oras       Au si orasele viata lor. Ca si natiunile, ca si oamenii...
Marile orase de piatra au insa suflet viu si constiinta, altfel ar ramane amintiri. Generatiile care se succed preiau doar partial constiinta celor care au trecut inaintea lor pana totul e uitare. Arhitectul George Matei Cantacuzino spunea in anul 1934 ca "orase ca Iasi, Suceava, Roman...sunt monumente istorice in totalitatea lor".

Orasul sub vremi

09.12.2008
Autor: Cronicar
Piata Roman Voda, 1996
      Esti pe net, deci existi, asa se poate parafraza astazi o afirmatie celebra. Informatia este indispensabila evolutiei si, pana la urma, stim ca inseamna putere. Un site despre orasul Roman inseamna un proiect cultural si in acelasi timp un instrument de comunicare pentru cei interesati de problemele orasului.
      Noi deschidem o fereastra si va multumim ca ati trecut pe aici.
© 2008-2012   ROMAN-Romania.ro